Maritime oplevelser
for hele familien

Her kan du finde alle de oplysninger, du har brug for, for at kunne
planlægge dit næste besøg. Du finder også masser af information om
oplevelsescenteret og de ting, du kan se og prøve her.

Værftshallen

I udstillingen Værftshallen finder du mange spændende dele fra det nu nedlagte 
Aalborg Værft, og du kan også følge skibsbyggeriets udvikling helt fra 1700-tallet.

Se f.eks. en model af en sejlbåd, en såkaldt ”Spidsgatter”, der blev bygget af den aalborgensiske skibsingeniør Utzon, som var direktør på Aalborg Værft og far til den kendte arkitekt Jørn Utzon, der bl.a. har tegnet det berømte Operahus i Sydney, Australien.

Aalborg Havn

I udstillingshallen Aalborg Havn kan du få et glimt af havnen som en vigtig handelsby med livlig eksport i 1500-tallet. Siden da er der sket en gradvis udbygning af havnen på begge sider af fjorden, som du også får illustreret her. Aalborg Havn kunne i 1976 fejre sit 500 års jubilæum, idet havnen i 1476 fik kongeligt privilegium.

Søværnet

Se vores skibsmodeller og fotografier af søværnsskibe
fra 1. og 2. verdenskrig og frem til i dag!

Se bl.a. en af de første dekompressionstanke i Europa, som blev
fremstillet på Orlogsværftet i København i 1902.

 

Farvandsvæsenet

Farvandsvæsenet afmærkede de danske farvande og udførte lodstjeneste, kystredningstjeneste og indsamling af data til Geodætisk Instituts søkort.

Modelhallen

Besøg os og se flere modeller af sejlskibe og krigsskibe fra 2. Verdenskrig.
Se bl.a. de 60 modeller, vi i 2008 modtog fra Mr. John Clarke fra London. 

Hør også om Skoleskibet Købehavn, der på mystisk vis forsvandt i 1928. 

 

Styrehuset og den udenlandske samling

I udstillingen Styrehuset kan du tage en sejltur på Limfjorden via vores sejlsimulator, hvor du også har skærme, der viser arbejdet med undervandsarkæologi.

I vores udenlandske samling finder du fx hospitalskibet Jutlandia, Det britiske krigsskib/slagkrydser Hood, der blev sænket i 1941 i Danmarksstrædet af det tyske slagskib Bismarck. Vi har også en model af Bismarcks søsterskib Tirpitz, der var en trussel mod de allierede forsyningskonvojer til Nordrusland.

Se også vores store samling af minimodeller af den japanske flådes skibe, fx de japanske hangarskibe, der indledte krigen mod USA med angrebet på den amerikanske base Pearl Harbour den 7. december 1941.

Ubåden Springeren

Det er ikke uden grund, at Springeren er blevet centrets store attraktion! Oplevelsescentret har med denne ubåd bevaret et godt eksempel på dansk skibsbyggeris-know-how. I 2005 blev ubådsvåbenet nedlagt, og Springeren var
en af de sidste ubåde i drift. 

Træd indenfor og få et indtryk af, hvordan hverdagen
og forholdene ombord på en ubåd måtte have været.

GTB Søbjørnen P512

Træd endelig inden for i gasturbine-torpedobåden Søbjørnen fra 1964! Se bådens operationsrum med radar-skærm, plotterbord, forskelligt navigationsudstyr og kommunikationsmidler. Du kan se maskinkontrolpanelet i agterkanten af operationsrummets styrbordsside. 

Aalborg Miniby

På vores udendørsareal har foreningen Aalborg Miniby bygget aalborgensiske huse fra 1870 i størrelsesforholdet 1:10. Hver eneste mursten er brændt og mørtlet fast som ved et rigtigt hus, og du vil måske kunne genkende det gamle rådhus og Hjelmerstald, der formentligt højst går dig til navlen!

Fartøjshallen

Besøg fartøjshallen og oplev mange spændende fartøjer bl.a. Alouette III-helikopteren, fire fartøjer fra Dannebrog, Skoleskibet DANMARKs motorbåde fra 2. Verdenskrig og meget mere.

Udendørs

På arealet mod syd ses bl.a. ubåden Springeren, gasturbine-torpedobåden Søbjørnen og kapsejleren NORDEA. Det resterende areal er udlagt som en stor græsplæne, hvor forskellige større effekter er udstillet.