Historie

Vi byder på autentiske udstillinger og et hyggeligt miljø på Springeren – Maritimt Oplevelsescenter. Museet åbnede første gang i 1992 under navnet Aalborg Søfarts- og Marinemuseum. Det centrale omdrejningspunkt for museet var dengang og er stadig ubåden Springeren. Aalborg Søfarts- og Marinemuseum blev indviet af Hans Kongelige Højhed Prinsgemal Henrik den 24. maj 1992 i overværelse af Hendes Majestæt Dronning Margrethe den 2.

Museets samlinger er siden åbningen blevet udvidet betydeligt, og har igennem årene udviklet sig til at blive en af Aalborgs og Nordjyllands betydeligste attraktioner, der årligt besøges af mange tusinde turister fra ind- og udland.

SPRINGEREN vil altid være en del af museets historie, fordi den var årsag til museets etablering og senere udvikling. Da den og de øvrige både af DELFINEN-klassen som de sidste danskkonstruerede og danskbyggede undervandsbåde stod for udfasning fra Søværnet mente mange, at én af dem burde bevares for eftertiden. Et par initiativrige mennesker i Aalborg hørte om dette, og allerede i 1986 blev de første forhandlinger mellem Aalborg kommune og Søværnet indledt. I 1990 kom SPRINGEREN til Aalborg og planerne om et egentligt Søfarts- og Marinemuseum begyndte at tage form.

Hurtigt fik man tilbud om også at overtage gasturbine-torpedobåden SØBJØRNEN, da denne skulle udfases. Mange institutioner og virksomheder som f.eks. Søværnet, Farvandsvæsenet, Aalborg Havn, Aalborg Værft, rederier og private bidrog med bevaringsværdige effekter til det nye museum.

Museet blev med velvillig bistand fra Aalborg kommune placeret i et ideelt maritimt miljø ved Limfjorden og Skudehavnen. I opbygningen har man arkitektonisk bestræbt sig på at bevare tilknytningen til omgivelserne. De grønne områder, hvor mange af de større udstillingsgenstande er placeret, giver sammen med den åbne bebyggelse både luft og vekselvirkning mellem de inden- og udendørs udstillinger.

Lørdag den 10. september 2011 blev museet desværre ramt af en omfattende brand, der startede i det styrhus, som huser museets sejlsimulator. Branden skyldtes en kortslutning i sejlsimulatorens tekniske elementer. Branden gav sod og røgskader ned gennem hele museet og beskadigede næsten alle udstillingsgenstande, hvor bl.a. vores Grønlandssamling og alle skibsradioerne ikke stod til at redde.                                                         
Den 24. maj 2012 skiftede museet navn til Springeren – Maritimt Oplevelsescenter og kunne den 4. august 2012 igen byde gæsterne inden for til spændende fortællinger om den danske søfart og et kig ind i ubåden.

1