Farvandsvæsenet

 
Farvandsvæsenet afmærkede de danske farvande og udførte lodstjeneste, kystredningstjeneste og indsamling af data til Geodætisk Instituts søkort.
 

Bliv klogere på Fyr- og afmærkningstjenesten!

Se det store søkort over Kattegat! Her ser du rute- og afmærkninger i farvandet, som de fleste skibe og både passerede, når de var på vej til og fra Østersøen og indre danske havne! 

/planlaeg-dit-besoeg/360-virtuel-tur
Alle de 72 fyr på kortet blinker med rimelige korrekte fyrkarakterer. Se indmaden af to store fyr. Det ene fra Lushage fyr, bygget i 1900 og det andet Hestehoved vinkelfyr fra 1891. Vi har også en model af det kendte fyrskib nr. XVIII her i denne udstillingshal. Lanternemasten fra det originale fyrskib kan du finde på vores plæne, og skibsklokken er udstillet i en af glasmontrerne.


Kystredningstjenesten og redningsstationerne

Ved du, hvordan skibbrudne blev reddet af kystredningstjenesten dengang og nu? Kystredningstjenesten har gennemgået en stor udvikling, og i dag bruger kystredningstjenesten nemlig nogle andre hjælpemidler end tidligere. Redningsstationer langs de danske kyster blev opført og alle blev udstyret med en raketstation til at trække skibbrudne i land.  Se et eksemplar af en raketstation, som faktisk stod i Hvide Sande. En del af de oprindelige redningsstationer er efterhånden blevet nedlagt, og de tilbageblevne er forsynet med de hurtige og sødygtige motorredningsbåde. I vores udendørsareal finder du et eksemplar af MR23-motorredningsbåd der erstattede de ældre roredningsbåde. Eksemplaret her kommer fra redningsstationen ved Slettestrand i Nordjylland. Vi har flere modeller af nyere både i udstillingen.

 

Se Arveprins Knuds, Dronning Margrethes onkel, søofficersuniformer og meget mere!
I denne del af udstillingen, kan du f.eks. se en komplet samling af uniformer for en dansk admiral efter datidens uniformsreglement som er næsten uændret den dag i dag.
 
  • Dronning Margrethes onkels, afdøde Arveprins Knud, søofficersuniformer og andre uniformer fra hans mangeårige tjeneste som fortchef ved Kystdefensionen .
  • Skibsklokken fra arveprinsens sommerbolig, KLITGÅRDEN på Skagen, hvor navnene på de forter, som han var chef for, blev indgraveret. Klokken var en sølvbryllupsgave (1958) fra Kystartilleriforeningen.
 
Nyheder
05/02/20
Kan du tyde signalflag...? Gril skumfiduser og lav perleplader
08/01/20