SØBJØRNEN

/planlaeg-dit-besoeg/360-virtuel-tur
 
SØBJØRNEN er en gasturbine-torpedobåden (GTB) og blev bygget i 1964. Den var den tredje af i alt seks GTB’er af den såkaldte SØLØVEN-klassen. Dengang var klassen meget unik, fordi GTB’erne var blandt de første både bygget med gasturbiner. Disse var forløberen til de større og mere moderne motortorpedobåde (MTB’ere) af ”Willemoes”-klassen. Vi har en model af en MTB i en af vore udstillingshaller!

SØBJØRNEN blev udstyret med 3 Rolls Royce Proteus gasturbiner på 12.600 HK – en topfart på over 50 knob og en aktionsradius på 300 sømil. Ved lavere fart fx på 10 knob blev fremdriften overtaget af de to General Motor dieselmotorer, hver på 200 HK.

Som en del af den danske flåde efter 2. Verdenskrigen var SØLØVEN bevæbnet med 4 torpedoer, der var over 6,5 meter lange, og 2 gange 40mm Bofors kanoner eller i stedet 2 torpedoer, en 40 mm kanon og et antal miner.

Træd endelig inden for i SØBJØRNEN

/planlaeg-dit-besoeg/360-virtuel-turSe bådens operationsrum med radar-skærm, plotterbord, forskelligt navigationsudstyr og kommunikations-midler. Du kan se maskinkontrolpanelet i agterkanten af operationsrummets styrbords side. Indtil SØBJØRNEN udgik af flåden i 1989 og overdraget til SPRINGEREN – Maritimt Oplevelsescenter  havde den en besætning der talte 27 mand, herunder 5 officerer og befalingsmænd samt 22 menige.

For at se hvor besætningen opholdte sig og sov, kan du følge den udvendige opgang fra dækkets styrbords side, og deroppe finder du et lejde, der fører fra operationsrummet ned i bådens indre. Selvom der var trangt, var den dog luksuriøs sammenlignet med ubåden
SPRINGEREN. Under sejlads med høje farter opholdte
mandsskabet sig ikke på banjerne på grund af høje
G-påvirkninger. Til frivagten var der derfor anbragt nogle
klapsæder i dæksgangene.


Mere information om Søbjørn her
 
Nyheder
01/10/19
Så er vi klar til en kreativ efterårsferie
01/10/19
Hjælp os med at lave Danmarks største ubåd i perler